VALGED & ROOSAD VEINID

SAKSAMAA

PFLÜGER RIESLING VOM BUNTSANDSTEIN, PFALZ

35€ / 0,75l

Noor orgaaniline/biodünaamiline Pfalzi veinimaja, võib lisada oma veinidele Demeter sertifikaadi, 80% veiniaedadest viljeletakse biodünaamiliselt ja ülejäänud orgaaniliselt. Veinimaja omanikuks on Pflüger perekond. Värvuselt roheka alatooniga säravkollane. Aroom on mineraalselt värske ja mahlakalt puuviljane. Tunda virsikuid, küpseid kollaseid puuvilju, valgeid lilli, pärnaõisi, jasmiini, küpseid tsitruseid, apelsini, laimi ja marineeritud ingverit. Maitse on elavalt mineraalne ja puuviljane. Tunda aprikoose, virsikuid, küpseid valgeid sõstraid ja küpseid tsitruseid. Järelmaitse on mineraalselt pikk ja tsitruseliselt-ingveriselt puuviljane. Viinamarjad on käsitsi korjatud oktoobri keskel punasel liivakivipinnastel asuvatest veiniaedadest. – „Buntsandstein“ iseloomustab pinnast, tõlkes „värviline liivakivi“. Vein ei ole laagerdunud tammevaatides. Fermentatsioon kestab madalal temperatuuril 3 nädalat.

Tarbimissoovitus

Kala, linnuliha, mereannid, sushi

RIESLING TROCKEN MOSEL, FRITZ HAAG

45€ / 0,75l

Fritz Haagi Riesling Trocken Mosel on elegantne ja hästi tasakaalustatud valge vein, mis pärineb Moseli piirkonnast Saksamaalt. Veini iseloomustab selle värskus ja mineraalsus, mida täiendab peen soolase varjundiga lõppmaitse. Maitses on tunda troopiliste puuviljade nagu guajaavi ja kollase õuna noote

See kuiv Riesling on valmistatud 100% Rieslingi viinamarjadest ja selle alkoholisisaldus on umbes 11,5%

Vein on tuntud oma peene happesuse ja kerge keha poolest, mis muudab selle suurepäraseks kaaslaseks kergemate toitude, näiteks mereandide ja salatite kõrvale Tervitades

VILLA FRANZ RIESLING 2016

35€/0,75l

Rheingau veinipiirkonnast Saksamaal Riesling on üks tunnustatumaid viinamarjasorte Saksamaal, ja Rheingau on tuntud oma kvaliteetsete Riesling-veinide poolest.

Veini kirjeldus:

  • Aroom: Lõhnas võib leida küpseid virsikuid, tsitruselisi noote, mee nüansse ja kerget mineraalsust.
  • Maitse: Maitse on tasakaalustatud, tuntava happesusega, mis annab veinile värskuse. Järelmaitses võib tunda troopilisi puuvilju ja mineraalset alatooni, mis on Rheingau Rieslingule omane.
  • Keha: Kerge kuni keskmine, elegantne struktuur.

Serveerimissoovitus:

  • Serveerimistemperatuur: 8–10 °C.
  • Toidusoovitus: Sobib ideaalselt mereandide, sushi, kanaroogade või Aasia köögiga. Samuti on see suurepärane kaaslane kergematele juustudele ja vürtsikatele roogadele.

See vein on suurepärane näide Rheingau Rieslingu stiilist, pakkudes nii värskust kui ka kompleksseid maitseid. Sobib hästi nii nautimiseks kohe kui ka lühiajaliseks säilitamiseks.

AUSTRIA

WINZER KREMS GRÜNER VELTLINER KREMSTAL DAC

35€ / 0,75l

Ajalooline veinikooperatiiv Kremsi linnas, mille juured ulatuvad 13. sajandisse, ühendab 1400 viinamarjakasvatajat, ja haldava ca 900 ha veiniaedu Alam-Austrias. Värvilt roheka helgiga kahvatukollane. Aroom tsitruseliselt puuviljane ja veidi floraalne. Tunda küpseid heledaid luuvilju, aprikoose, virsikuid, nõgest ja värskeid ürte. Aroomilõppu värskendab tsitrusviljad koos veidi tolmuse mineraalsusega. Maitse on kuiv, tsitruseliselt elav ja kergemapoolne. Tunda rohelisi õunu, valgeid sõstraid ja heledaid luuvilju koos veidi õhetava, pipraselt mineraalse maitsenoodiga. Vein kääritatakse roostevabast terasvaatides ja ei laagerdu tammevaadis.

PRANTSUSMAA

J. ALIBERT LES DEUX COTES CHARDONNAY, PAY D´OC

32€ / 0,75l

Minervois piirkonna Celliers Jean Alibert´i kooperatiivi ja „lendava veinimeistri“ Hugh Rymani koostööprojekt. Värvilt roheka alatooniga kahvatu kollane. Aroom on värske ja puuviljaselt elav, Tunda küpseid kollaseid puuvilju, aprikoose, kollaseid küpseid õunu ja kreemjat vürtsikust. Aroomilõppu värskendab aromaatne tsitruseline happenoot. Maitse on keskmise täidlusega ja komplekselt puuviljane. Tunda küpseid troopilisi puuvilju, melonit ja tsitruselist hapet koos kerge kreemja vürtsikusega. Järelmaitse kreemjalt puuviljane koos tasakaaluka tsitruselise happelõpuga. Vein on kääritatud roostevabast terasvaatides ja areneb 3-4 kuud pärmisademel.

CH.GIGERY COTES DE PROVENCE ROSE

39€ / 0,75l

Les Grand Chais de France Grupp on perefirma, mis loodud 1979 aastal ja mis on üks suurim veiniga tegelev ettevõte Prantsusmaal. Värvilt kerge, kahvatu lõheroosa. Aroom on marjaselt värske ja tsitruseline, tunda kergeid punaseid marju, kus domineerivad värsked punased metsamarjad – jõhvikad, maasikad ja vaarikad, aroomilõppu lisandub värskeid tsitrusvilju, koos kerge marjase vürtsikusega. Maitse kerge ja veidi soolakalt marjase iseloomuga, kus tunda jõhvikaid ja pohli ning vaarikaid. Järelmaitset värskendab tajutav marjane vürtsikus koos torkiva mineraalsuse ja mõrkja punase greipfruudi happesusega. Viinamarjakesti on leotatud 4-6 tundi marjamahlas, vein on kääritatud temperatuuri kontrollides roostevabast terasest vaatides ja ei laagerdu tammevaatides.

Sobib hästi:

Kala, juust, mereannid, koorikloomad, risotto, suupisted

Chablis Jean-Marc Brocard 12,5%

45€ / 0,75l

1973 aastal istutas Jean Marc Brocardi esimesed viinapuud Perhy küla ümbrusesse Chablis piirkonnas, kuhu hiljem rajas Saint Clair nimelise kabeli juurde veinimaja Domaine Saint Clair.1997 aastast on veinimeistriks Jean Marc poeg Julien, kes on orgaanilise ja biodünaamilise marjakasvatuse pioneer Chablis piirkonnas. Värvilt roheka helgiga kahvatukollane. Aroom on peen, mineraalselt värske tsitruselise happesusega. Tunda on kollaseid õunu, heledaid luuvilju, nektariine, merevetikaid ja märja kivi ning kriidi lõhna. Maitse on kuiv, keskmise täidlusega ja erksa tsitruselise happega. Tunda kollaseid õunu, virsikuid ja nektariine koos sidrunikoore mõrkjusega. Järelmaitse pikk, mineraalne ja elava tsitruselise happega. Vein pole laagerdunud tammevaatides, aga laagerdub 2 kuud pärmisademel (Sur lie).

Tarbimissoovitus

Eelroad linnulihast, värsked kalaroad, lõhecarpaccio, austrid, kammkarp, karploomad, grillitud valge kala, valged kastmed, pehmed valgehallituse juustud.

DOMAINE FAIVELEY „MORGEOT“ PREMIER CRU BURGUNDIA
CHASSAGNE MONTRACHET, CHARDONNAY 2013

135€ / 0,75l

Domaine Faiveley Morgeot Premier Cru 2013 on kõrgelt hinnatud valge vein, mis on valmistatud Chassagne-Montracheti piirkonnas Burgundias. See Chardonnay viinamarjadest valmistatud vein paistab silma kahvatukollase värvuse ja keeruka aroomiga, kus põimuvad lillelised ja puidused noodid. Maitses on tasakaalustatud struktuur elava happesusega, pakkudes sujuvat ja täidlase tekstuuriga elamust. Tsitruse, luuviljade ja kerge mineraalsuse maitsed teevad sellest suurepärase näite Premier Cru Chassagne-Montracheti veinist

LÕUNA-AAFRIKA

LAIBACH, CHENIN BLANC SUR LIE STELLENBOSCH
(SIMONSBERG) 100% CHENIN BLANC

39€ / 0,75l

Chenin Blanc Sur Lie” viitab veinile, mis on valmistatud Chenin Blanc viinamarjadest ja mis on laagerdunud pärmisademetel (prantsuse keeles “sur lie”). See meetod annab veinile rohkem tekstuuri, keerukust ja maitset.

Stellenbosch on tuntud veinipiirkond Lõuna-Aafrikas, mida hinnatakse oma kvaliteetsete viinamarjade ja veinide poolest. Selle piirkonna kliima ja mullastik on ideaalsed viinamarjakasvatuseks.

Laibach on veinitootja, kes on tuntud oma kõrge kvaliteedi ja keskkonnasõbralike tootmisviiside poolest. Nad keskenduvad orgaanilisele viinamarjakasvatusele ja järgivad jätkusuutlikkuse põhimõtteid.

Kokkuvõttes on “Laibach, Chenin Blanc Sur Lie Stellenbosch” vein, mis tõenäoliselt pakub rikkalikke maitseid ja meeldivat tekstuuri, kui ka hoolikat veinivalmistamist.

AALDERING, CHARDONNAY 2017

59€ / 0,75l

Tootja: Aaldering Vineyards & Wines 

Piirkond: Stellenbosch, Lõuna-Aafrika 

Aastakäik: 2017 

Viinamarjasort: Chardonnay

Maitseomadused

Välimus: Vein on tavaliselt särava kahvatukuldse värviga.

Aroom: Nina tunneb tsitruseliste viljade, nagu sidruni ja laimi, aroomi, mida täiendavad rohelise õuna, pirni ja peened vanilli- ja rösti noodid tammevaatides laagerdumise tõttu.

Maitse: Maitses on vein hästi tasakaalustatud, keskmise kuni täidlase kehaga ning elava happesusega. Tunda on tsitruse ja luuviljade, näiteks virsiku ja aprikoosi, maitseid, millele lisandub kreemine tekstuur ja kerge võine rikkus malolaktilise fermentatsiooni tõttu.

Lõppmaitse on pikk ja elegantne, püsivate tamme ja mineraalsete alatoonidega, mis toovad esile piirkonna tippkvaliteediga Chardonnay’le omase keerukuse ja rafineerituse.

Veinivalmistamine

Vinifikatsioon: Chardonnay viinamarjad korjatakse hoolikalt ja pressitakse õrnalt. Fermentatsioon toimub tavaliselt roostevabast terasest tankides ja tammevaatides, et säilitada värskus ja saavutada keerukus.

Vein on laagerdatud pärmisettel (sur lie) Prantsuse tammevaatides, mis suurendab sügavust ja lisab peeneid rösti- ja vanillinoodikesi. Laagerdumisperiood kestab mitmest kuust kuni ühe aastani, sõltuvalt soovitud maitseprofiilist.

Toidusoovitused

Aaldering Chardonnay 2017 sobib hästi erinevate roogadega, sealhulgas:

– Grillitud mereannid, nagu homaar või krevetid

– Kreemjad pastaroad

– Röstitud kana või kalkun

– Pehmed juustud, nagu Brie või Camembert

See vein näitab Aaldering Vineyards & Wines’i pühendumust erandlike veinide tootmisele, mis austavad nende viinamarjaistanduse ainulaadseid omadusi Lõuna-Aafrikas.

Aaldering Florence Sauvignon Blanc Chardonnay 2020

35 €/ 0,75 l

Aaldering Florence Sauvignon Blanc Chardonnay 2020 on valge vein, mida kasvatatakse ja valmistatakse Aaldering veinimajas Lõuna-Aafrika Vabariigis. Selle veinisegu valmistamisel kasutatakse Sauvignon Blanc ja Chardonnay viinamarjasorte, mille kombinatsioon annab veinile erksa hapukuse ning õrnalt vürtsika ja puuviljase aroomi.

Aaldering veinimaja on perekonnaettevõte, mis asub Stellenboschi piirkonnas. Nad kasvatavad ja valmistavad erinevaid veine, mille hulka kuuluvad valged, punased ja roosad veinid. Aaldering Florence Sauvignon Blanc Chardonnay 2020 on nende üks stiilinäide, mis on saanud palju positiivset tagasisidet nii kohalikult kui ka rahvusvaheliselt.

Selle valge veini aroomis on tunda tsitruselisi ja viinamarjasordile omast vürtsikust, mis sobitub ideaalselt poolkuiva lõhnaga. Seejärel avaneb maitsemandris hapukas ja värske aroom, milles tulevad koos välja nii rohelised sõstrad, virsik kui ka röstkihid vanillist. Näide veinist, mis sobib suurepäraselt nii gurmeetoitlustajatele kui ka nendele, kes soovivad veini nautida koos sõpradega.

DAVID & NADIA, CHENIN BLANC 2019

65€ / 0,75l

David & Nadia Chenin Blanc 2019 on Lõuna-Aafrikast pärit valge vein, mis on pigem täidlane ja rikkalik, kuid samas ka väga värske ja happeline. Seda valmistatakse 100% Chenin Blanc viinamarjasortidest, mis on Lõuna-Aafrikas väga populaarsed. Veinil on intensiivne aroom, kus domineerivad kollased puuviljad nagu virsik ja aprikoos, kuid on tunda ka tsitrust ja õrna mesinooti. Maitses on tunda ka melonit ja värsket laimi, samas tasakaalustavad meeldivalt selle küpsed puuviljad ja kergelt karamellistunud noodid. Vein sobib suurepäraselt kalaroogade, salatite ja valge lihaga, aga võib nautida ka niisama jooksmiseks. Veinil on kullakollane värv ja see on laagerdunud betoonmahutis.

David & Nadia, Aristargos (kaheksa viinamarja segu)

69 €/ 0,75 l

David & Nadia Aristargos on Lõuna-Aafrika veinimaja, mis asub Paarlis, Lääne-Kapimaa piirkonnas. Nad kasvatavad ja valmistavad erinevaid veine, mis on tuntud oma kõige kõrgema kvaliteediga. Nende filosoofiaks on austus maapinna ja viinapuude vastu, töötades läbi aastate hoolikalt, et valmistada käsitsi korjatud ja sorteeritud viinamarjadest ainulaadseid ja kordumatu maitsega veine.

David & Nadia Aristargose veinitootmine algas 2010. aastal ja nende erinevad veinid on võitnud mitmeid auhindu ka rahvusvahelisel tasandil. Nad toodavad valget, roosat ja punast veini, mis kõik on erinevad ja oma iseloomuga.

David & Nadia Aristargos kasutab oma veinide valmistamisel erinevaid viinamarjasorte, nagu Chenin Blanc, Roussanne, Viognier, Grenache, Syrah, Pinotage ja Cabernet Sauvignon. Igale sordile omistatakse erinevaid maitseid ja omadusi, mida kasutatakse erinevate veinide tootmiseks.

Nad kasvavad oma viinamarju väikestelt talunikest kogu piirkonnas, kusjuures Davidi ja Nadia suhtlus nende partneritega on tihedam valiku tegemise ajal ja veinikoostistele keskendumisel. Hooaja jooksul külastavad nad sageli viinamarjaistandusi, et jälgida kasvu ja valmimist, ning käsitsi koristatud viinamarjad toimetatakse kiiresti veinimajja, et hoida nende kõrget kvaliteeti.

Kõik nende veinid valmivad lõpuks käsitsi sorteeritud viinamarjadest, kusjuures osa neist on fermentatsiooni läbinud vanades tammepuust vaatides, et suurendada veini keerukust ja sügavust. David & Nadia Aristargos valmistab ainult väikeseid koguseid veine, et tagada uued ja huvitavad maitsete kombinatsioonid igale aastakäigule.

ITAALIA

VILLA VESCOVILE PINOT GRIGIO, TRENTINO

32€ / 0,75l

Värvilt roheka alatooniga kahvatukollane. Aroom on lopsakalt puuviljane ja lilleliselt värske, tunda troopilisi puuvilju, värskeid pirne, akaatsiaõisi, mida täiendab pehme tsitruseline happesus. Maitse on kerge ja elegantselt puuviljane,tunda kollaseid õunu, kollaseid luuvilju, greipi ja mõrkjat tsitruselist hapet. Järelmaitse on pikk, elava mineraalse happelisusega. Viinamarjad on korjatud Dolomiitide nõlvadelt, Gardolo ja La Vis-i külade ümbrusest, liiva- savilubjakivistelt mäenõlvadelt. Vein kääritatakse temperatuuri kontrollides roostevabast terasest vaatides. Aengupotentsiaali 2-3 aastat, arvestades marjade korjeaastat.

Fontanafredda Gavi Di Gavi 12,5%

45€ / 0,75l

Piemonte üks vanim ja kuulsaim veinimõis. Rajatud kuninga Itaalia kuninga Victor Emmanuel II poolt Serralunga d´Albas 1858. aastal. Tõsisema veini tegemisega alustas kuninga poeg Mirafori krahv Emanuele Alberto Guerrieri 1878. aastal. Veiniaedu tänapäeval kokku 100ha. Veinimaja omanikeks on tänapäeval Farinetti perekond. Värvilt kahvatukollane roheka alatooniga. Aroom on puuviljane, värske ja tsitruseliselt elav. Tunda küpseid valgeid luuvilju, värskeid tsitrusvilju, kollast küpset õuna ja värskeid ürte. Maitse on keskmise intensiivsusega, kuiv, puuviljaselt elav ja tsitruseliselt värske. Järelmaitse on puuviljaselt elegantne kus tunda värskeid kollaseid luuvilju ja virsikuid koos tsitruseliselt mineraalse ning ürdise noodiga. Viinamarjad korjatakse Gavi linnakese ümbruses asuvatelt merepinnast veidi kõrgematelt savi-lubjakivistelt mäenõlvadelt 85% veinist kääritatakse roostevabast terasest vaatides ja 15% veinist käärib suures tammevaadis.

Tarbimissoovitus

Kalast ja mereandidest suupisted, grillitud valge kalaga, noored pehmed juustud, hea suvine seltskonnavein.

GEWÜRZTRAMINER, ALTO ADIGE DOC, TRAMIN

55€ / 0,75l

Gewürztraminer on aromaatne valge vein, mille viinamarjasort pärineb Itaalia Alto Adige piirkonnast, eriti Tramini (Termeno) külast. Selle veini aroomis on tunda roosiõite, nelgi, litši ja teiste troopiliste puuviljade noote. Maitses on tunda diskreetset magusust, mida tasakaalustab mahlakas happesus, ning pikk järelmaitse, kus esinevad küpsed puuviljad ja vürtsid.

Cantina Tramin, asutatud 1898. aastal, on tuntud oma kvaliteetsete Gewürztraminer-veinide poolest. Nende viinamarjad kasvavad 300–450 meetri kõrgusel merepinnast, lubjarikkal savi- ja kruusmullal. Vein kääritatakse kontrollitud temperatuuril roostevabast terasest mahutites, ilma malolaktilise fermentatsioonita, et säilitada värskus ja aroomid.

Serveerimistemperatuuriks soovitatakse 10–12 °C. Vein sobib hästi aperitiiviks, aga ka vürtsikate roogade, mereandide ja pehmete juustudega. Sellel on 13,5% alkoholi ja vananemispotentsiaal 4–6 aastat.

Marco Felluga Collio Ribolla Gialla 13%

42€/ 0,75l

Värvuselt õlekollane. Aroomis kollaseid küpseid puuvilju,tunda aprikoosi, küpset kollast ploomi, valged lilled, aroomilõpp värske tsitruselise happega Maitse on puuviljaselt kerge ja lopsakas, tunda kollast õuna, mõrkjat greipfruuti, mahlakat tsitruselist hapet. Järelmaitse happeliselt värske ja puuviljaselt tasakaalus. Marjad on korjatud 2 väikese küla – Oslavia ja Caprivia ümbritsevatelt põldudelt, vein kääritatakse roostevabast terasest vaatides 18 oC kraadi juures ja küpseb lisaks 6 kuud pudelis.

Sobivus:

Kalaroad, lõhecarpaccio, kergelt grillitud mereannid, krevetid, aurutatud linnulihatoidud, kerged juustud.

PORTUGAL

VINHO VERDE ESPIGUEIRO, CASA DE COMPOSTELA

32€ / 0,75l

Väike veinitootja, mis 220ha suurune põllumajanduskooperatiiv, kus kõigest 40ha viinapuid. Värvus roheka alatooniga kahvatukollane, kergelt gaasiline. Aroom värske ja tsitruseline, tunda küpseid tsitruseid, apelsine, kollaseid õunu ja piimanõgest, aroomilõpp erksa tsitruselise happega. Maitse on värskelt puuviljane ja elav, tunda aprikoose, virsikuid, küpseid valgeid sõstraid ja värskeid tsitruseid, greipfruuti ning mõrkjaid värskeid ürte. Järelmaitse tsitruseliselt puuviljana ja elav ning kergelt torkiva happesusega. Vein kääritatakse temperatuuri kontrollides roostevabast terasvaatides ning tammevaate veini valmistamisel ei kasutata.

Tarbimissoovitus

Värsked kalaroad, grillitud valge merekala, eelroad kalast ja mereandidest, värsked salatid, värsked juustud

Dom Diogo Arinto, Vinho Verde DOC

32€/0,75l

Dom Diogo Arinto, Vinho Verde DOC on Portugali vein, mis on valmistatud peamiselt Arinto viinamarjasordist. See sort on hinnatud oma värskuse, kõrge happesuse ja aromaatsete omaduste poolest. Veini iseloomustavad järgmised omadused:

Aroom ja maitse:

  • Aroomis leidub tsitruselisi noote, nagu sidrun ja laim, millele lisanduvad roheline õun ja kerge lilleline alatoon.
  • Maitses domineerib karge happesus, mis annab veinile värskuse ja elavuse. Samuti võib tunda mineraalsust ja kergeid troopiliste puuviljade nüansse.

Serveerimine:

  • Soovitatav serveerimistemperatuur: 8–10 °C.
  • Vein on ideaalne aperitiiviks või kergete roogade kõrvale.

Sobivus toitudega:

  • Sobib suurepäraselt mereandide, grillitud kala, salatite ja kerge valge lihaga.
  • Tänu oma värskusele ja happesusele sobib hästi ka Aasia vürtsikate roogadega.

Omadused:

  • Päritolu: Vinho Verde, Portugal.
  • Vein on kerge ja värske, mida on mõnus nautida soojal päeval või lihtsamatel koosviibimistel.

Dom Diogo Arinto on suurepärane valik neile, kes hindavad Vinho Verde veinidele omast elavat stiili ja tsitruselisi maitseid.

UUS-MEREMAA

Rata Road Sauvignon Blanc

35€/ 0,75l

„Rata tee“ asub maailmakuulsas Marlborough ’piirkonnas, sügaval Wairau orus, Uus-Meremaal. See on kruusane s-kujuline tee, mis lookleb läbi viinamarjaistanduse, ümbritsetuna kaunitest raudürdi põõsastest (Rata tree), mille järgi vein ka oma nime on saanud. Palju päikest, jahedaid öid ja hästi kuivendatud pinnas muudavad Marlborough ideaalseks kohaks Sauvignon Blanci kasvatamiseks. Rata road on tulvil tüüpilisi Uus-Meremaa Sauvignon Blancile omaseid maitseid: rohelised õunad, troopilised puuviljad, rohi ja muidugi kuulsad karusmarjad. Vein on värske, puuviljane, tsitruseline, õrna ürdise järelmaitsega. Heas tasakaalus hape ja mineraalsus, kergelt joodav.